מערך הטילים וארסנל הרקטות של חיזבאללה

ארסנל הטילים של חיזבאללה הפך לדאגה מרכזית לביטחון האזורי במזרח התיכון. הקבוצה המיליטנטית הלבנונית הזו, בראשות חסן נסראללה, בנתה מאגר אדיר של רקטות וטילים המסוגלים לפגוע במטרות בישראל ומחוצה לה. היכולות הצבאיות ההולכות וגדלות של הארגון עיצבו מחדש את מאזן הכוחות באזור ויש לה השלכות משמעותיות על סכסוכים עתידיים.

מאמר זה בוחן את סוגי הטילים השונים המצויים ברשות חיזבאללה, החל מרקטות קצרות טווח ועד טילים בליסטיים ארוכי טווח. הוא בוחן את ארסנל הנשק הנ"ט והנ"ט של הקבוצה, כמו גם את מערכות ההגנה האווירית שלה. על ידי ניתוח יכולות הטילים של חיזבאללה נוכל להבין טוב יותר את האיומים העומדים בפני ישראל ומדינות אחרות באזור, ואת ההשפעה הפוטנציאלית על היציבות האזורית.

מערך הטילים וארסנל הרקטות של חיזבאללה

סקירה כללית של ארסנל הטילים של חיזבאללה

ארסנל הטילים של חיזבאללה גדל באופן משמעותי מאז הסכסוך הגדול האחרון שלו עם ישראל בשנת 2006. הקבוצה המיליטנטית הלבנונית צברה מאגר אדיר של רקטות וטילים, מה שהופך אותה לאחד השחקנים הלא-מדינתיים החמושים ביותר בעולם. ארסנל זה הפך לדאגה מרכזית לביטחון האזורי, במיוחד עבור ישראל.

סוגי טילים

הארסנל של חיזבאללה כולל מגוון רחב של טילים ורקטות, מרקטות לא מונחות קצרות טווח ועד טילים מונחים מדויקים ארוכי טווח. לקבוצה יש סוגים שונים של כלי נשק, כולל:

  1. רקטות קצרות טווח: אלו מהוות את עיקר הארסנל של חיזבאללה, כאשר רקטות בסגנון קטיושה הן הנפוצות ביותר. רקטות לא מונחות אלו בעלות טווח של כ-30 קילומטרים והן יכולות לשאת ראשי נפץ במשקל 10-20 ק"ג.
  2. טילים לטווח בינוני: חיזבאללה רכש טילים מתוחכמים יותר לטווח בינוני, כמו רקטות פג'ר וזלזל מאיראן. לטילים אלו טווחים ארוכים יותר ומטענים גדולים יותר בהשוואה לרקטות הקטיושות.
  3. טילים ארוכי טווח: מעריכים כי הקבוצה מחזיקה בטילים ארוכי טווח המסוגלים לפגוע במטרות בעומק ישראל. אלה כוללים את טילי הפתח-110 ואולי אפילו טילי סקאד, אם כי האחרונים עדיין לא מאושרים.
  4. טילים נגד טנקים: חיזבאללה השתמש רבות בטילים מונחים נגד טנקים, כולל קורנט מתוצרת רוסיה.
  5. טילים נגד ספינות: הקבוצה הוכיחה את יכולתה לכוון לכלי שיט עם טילים נגד ספינות, כמו ה-C-802 בעיצוב סיני.
  6. מערכות הגנה אווירית: חיזבאללה הראה לאחרונה את יכולתו להפיל מל"טים ישראלים באמצעות טילי קרקע-אוויר.
  7. מל"טים: הקבוצה גם פיתחה חיל אוויר משלה המבוסס על סוגים שונים של מל"טים, חלקם מיוצרים באיראן ואחרים מתוצרת מקומית.

מספרים משוערים

קשה לקבוע את מספר הטילים המדויק שבידי חיזבאללה, אך ההערכות מצביעות על ארסנל משמעותי. על פי הדיווחים האחרונים, מאגר הטילים והטילים של חיזבאללה מכיל כ-150,000 קליעים . מספר זה כולל:

  • כ-40,000 רקטות קצרות טווח מסוג גראד
  • כ-80,000 רקטות לטווח בינוני עד ארוך, כולל דגמי Fajr-3, Fajr-5, Khaibar ו-Raad
  • בערך 30,000 רקטות זלזל ארוכות טווח וטילי פתח-110

חשוב לציין שהנתונים הללו הם הערכות ועשויים להשתנות בהתאם למקור. הארסנל של הקבוצה גדל באופן משמעותי מאז 2006, כאשר על פי ההערכות היו כ-15,000 רקטות וטילים .

מקורות של טילים

התומכת העיקרית של חיזבאללה וספקית הנשק היא איראן. רבים מהטילים בארסנל של חיזבאללה הם דגמים איראניים, רוסים או סיניים. הקבוצה נהנתה מתמיכתה של איראן בכמה דרכים:

  1. העברות ישירות: איראן סיפקה לחיזבאללה סוגים שונים של טילים, כולל רקטות פג'ר וזלזל, לעתים קרובות דרך סוריה.
  2. אימון: על פי הדיווחים אנשי צבא איראניים אימנו את לוחמי חיזבאללה בשימוש במערכות טילים מתוחכמות יותר.
  3. העברת טכנולוגיה: איראן סייעה לחיזבאללה לפתח יכולות משלה, כולל היכולת להתאים רקטות במערכות הנחייה בתוך לבנון.
  4. נתיבי הברחה: הקמת גשר יבשתי מעיראק דרך סוריה ללבנון הקלה על איראן לספק מחדש לחיזבאללה.

חיזבאללה קיבל גם נשק מסוריה, אם כי היקף ההעברות הללו פחות ברור. יכולתה של הקבוצה לתחזק ולהרחיב את מאגר הטילים שלה, למרות הלחץ הבינלאומי והמאמצים הישראליים לשבש קווי אספקה, ממחישה את מורכבות המצב ואת האתגרים העומדים בפני התמודדות עם דאגה ביטחונית זו.

רקטות קצרות טווח

רקטות קצרות טווח מהוות את עמוד השדרה של ארסנל הטילים של חיזבאללה, ומספקות לקבוצה אמצעי חסכוני ופשוט יחסית לביצוע פעולות התקפיות נגד ישראל מלבנון. כלי נשק אלו, למרות שהם חסרי דיוק, עלולים לגרום לנזק משמעותי ולהשפיע פסיכולוגית רבת עוצמה על אוכלוסיות אזרחיות.

רקטות קטיושות

רקטות קטיושות הן מרכיב מרכזי באסטרטגיה הצבאית של חיזבאללה. רקטות ארטילריה בלתי מונחות אלו, שפותחו במקור על ידי ברית המועצות במהלך מלחמת העולם השנייה, הפכו לשם נרדף להתקפות חיזבאללה על ישראל. המונח "קטיושה" משמש כיום להתייחס לרוב הרקטות הארטילריות הבלתי מונחות של חיזבאללה שנורו ממספר משגרי רקטות (MRL).

חיזבאללה מפעיל מספר דגמי קטיושות, הנבדלים בדרך כלל על ידי טווח של 4 עד 40 ק"מ וגודל ראש נפץ של 10 עד 20 ק"ג. רקטות אלו יכולות לשאת מטענים נפץ גבוהים (HE) או תחמושת משנה ומשקל השיגור שלה נע בין 45 ל-75 קילוגרם . רוב כוח הרקטות של חיזבאללה מורכב מקטיושות, שהיו בשימוש נרחב במהלך מלחמת לבנון ב-2006.

איראן משמשת כספקית העיקרית של חיזבאללה של רקטות קטיושות. מאז 2001, איראן העבירה לחיזבאללה גם כמה משגרי רקטות מרובי חביות (MRBL), המאפשרות לקבוצה לירות מטילים של קטיושות לישראל . עם זאת, חיזבאללה מבצע לעתים קרובות פיגועים בירי בודד כדי למקסם את תשומת הלב התקשורתית.

לפני פריסת מערכת ההגנה של כיפת ברזל על ידי ישראל במרץ 2011, רקטות קטיושות התבררו כקשות ליירט בשל זמן הטיסה הקצר ומסלולן הנמוך. זה הפך את זה למאתגר ולא יעיל עבור מערכות הגנה מפני טילים ברמה גבוהה יותר כמו פטריוט להתמודד עם האיומים הללו.

רקטות פג'ר

משפחת הרקטות של פג'ר, שפותחה על ידי איראן בשנות ה-90, מייצגת קטגוריה מתקדמת יותר של רקטות ארטילריה קרקע-קרקע בלתי מונחות בארסנל של חיזבאללה. רקטות אלו מציעות טווח ויכולת מטען מוגדלים בהשוואה לרקטות הקטיושות.

לטיל ה-Fajr-3 טווח של 43 קילומטרים והוא נושא ראש נפץ בגובה של 45 ק"ג. אורכו 5.2 מטר, קוטר גוף של 240 מילימטרים ומשקל שיגור של 407 ק"ג .

רקטת Fajr-5, גרסה גדולה יותר, מתהדרת בטווח של 75 קילומטרים ונושאת ראש נפץ בגובה של 90 ק"ג. אורכה של רקטה זו 6.485 מטר, קוטר גוף של 333 מילימטרים ומשקל שיגור של 915 קילוגרם. משגרי Fajr-5 הניידים ששימשו בשנת 2006 יכולים לשאת עד ארבע רקטות כל אחד .

רקטות פלאק

משפחת הרקטות של פלאק, שפותחה אף היא על ידי איראן בשנות ה-90, מוסיפה מימד נוסף ליכולות הרקטות קצרות הטווח של חיזבאללה. רקטות אלה מכונות לפעמים פלאח.

לטיל הפאלק-1 יש טווח של 10 עד 11 קילומטרים והיא נושאת ראש נפץ בגובה של 50 ק"ג. אורכו 1.32 מטר, קוטר גוף של 240 מילימטרים ומשקל שיגור כולל של 111 ק"ג .

רקטת ה-Falaq-2, על אף שהיא בעלת טווח זהה ל-Falaq-1, נושאת ראש נפץ גדול יותר במשקל 120 ק"ג. אורכו 1.82 מטר, קוטר גוף של 333 מילימטרים ומשקל שיגור של 255 קילוגרם. ל-Falaq-2 יש רדיוס פיצול של כ-300 מטר, מה שהופך אותו ליעיל במיוחד נגד כוח אדם וכלי רכב קלים .

רקטות קצרות טווח אלו, על אף שהן חסרות דיוק של מערכות טילים מתקדמות יותר, נותרות איום משמעותי בשל מספרן העצום ויכולת של חיזבאללה לשגר אותן במחלקות גדולות. המשך השימוש והפיתוח שלהם מדגישים את האתגרים הביטחוניים המתמשכים שעומדים בפני ישראל ואת ההשלכות הרחבות יותר על היציבות האזורית.

טילי חיזבאללה

טילים לטווח בינוני

ארסנל הטילים לטווח בינוני של חיזבאללה הרחיב משמעותית את יכולתו לפגוע במטרות בעומק ישראל. טילים אלה, שטווחיהם עולים על אלו של רקטות קצרות טווח, מהווים איום גדול יותר על מרכזי האוכלוסייה ועל המתקנים האסטרטגיים בישראל. יכולות הטילים לטווח בינוני של הקבוצה כוללות את טילי פתח-110, M600 ו-Zelzal.

טילי פתח-110

הפתח-110 הוא טיל בליסטי לטווח קצר מתוצרת איראן, הנייד בכביש, שהפך למרכיב מכריע בארסנל של חיזבאללה. על פי ההערכות, הטיל המונע בדלק מוצק זה הוא גרסה שונה של ה-Zelzal-2 הבלתי מונחה, עם מערכות בקרה והדרכה נוספות. ל-Fath-110 טווח של 250 עד 300 קילומטרים, מה שהופך אותו לאחד מכלי הנשק ארוכי הטווח במלאי של חיזבאללה .

טילים אלו נושאים ראש נפץ עתיר נפץ במשקל של בין 450 ל-500 קילוגרם ומצוידים במערכות הנחיה GPS, המספקות להם דיוק משופר בהשוואה לרקטות לא מונחות. אורך ה-Fath-110 הוא כמעט 9 מטרים ומשקל השיגור שלו הוא כ-3,450 קילוגרם .

לפי הדיווחים איראן החלה לספק טילי פתח-110 לחיזבאללה בסביבות 2007, עם העברות נוספות שהתרחשו ב-2014 . המספר המדויק של טילי פתח-110 ברשות חיזבאללה אינו ברור, אך ההערכות מצביעות על כך שהקבוצה מחזיקה מאות מכלי נשק אלו.

טילי M600

ה-M600, הידוע גם בשם "תשרין", הוא גרסה או עותק סורי של טיל הפתח-110. הוא חולק מאפיינים דומים עם מקבילו האיראני, כולל טווח, קיבולת מטען ומערכות הנחייה. ל-M600 טווח של 250 עד 300 קילומטרים והוא נושא ראש נפץ גבוה של 450 עד 500 ק"ג .

בשנת 2010, דיווחים ישראלים טענו שסוריה העבירה מספר טילי M600 לחיזבאללה . העברה זו עוררה חששות לגבי התחכום ההולך וגובר של ארסנל הטילים של חיזבאללה ויכולתו לפגוע במטרות ברחבי ישראל.

טילי זלזל

משפחת הטילים של זלזל, שפותחה על ידי איראן, מייצגת עוד מרכיב משמעותי ביכולות הטווח הבינוני של חיזבאללה. טילים אלו הם גרסאות של הטיל הבליסטי הארטילרי הסובייטי FROG-7 ומציעים טווח ומטען גבוהים משמעותית בהשוואה לרקטות קצרות הטווח של חיזבאללה.

ל-Zelzal-1 טווח של 125 עד 160 קילומטרים והוא נושא ראש נפץ גבוה במשקל 600 ק"ג. אורכו 8.325 מטר, קוטר גוף של 610 מילימטרים ומשקל שיגור של 2,950 ק"ג .

ל-Zelzal-2, גרסה משופרת, טווח נסיעה מוגדל של 210 קילומטרים תוך שמירה על אותו ראש נפץ של 600 ק"ג. הוא חולק את אותו אורך וקוטר כמו קודמו אך יש לו משקל השקה גבוה יותר של 3,400 קילוגרם. ה-Zelzal-2 גם מיוצב ספין, מה שמשפר את הדיוק שלו .

על פי הדיווחים, איראן החלה לספק רקטות זלזל-1 וזלזל-2 לחיזבאללה דרך סוריה בתחילת שנות ה-2000. טילים אלו הוברחו ללבנון לאחר שהועברו במטוס לסוריה . המטען הניכר של טילי זלזל הופך אותם לאיום רציני על מטרות ישראליות.

ההערכות לגבי מלאי זלזל של חיזבאללה משתנות. דו"ח משנת 2006 העלה שהקבוצה החזיקה ב"כמה עשרות" רקטות זלזל, בעוד שאחרת ציטטה לא פחות מ-200 . עם זאת, המספרים המעודכנים עדיין לא ברורים. מעניין שחיזבאללה לא השתמש בטילי הזלזל שלו במהלך המלחמה עם ישראל ב-2006, אולי בשל השפעה איראנית המבקשת למנוע הסלמה נוספת או פגיעותם של טילים גדולים יותר אלה לכוח האוויר הישראלי.

הימצאותם של טילים לטווח בינוני אלה בארסנל של חיזבאללה שינתה משמעותית את הנוף הביטחוני באזור. הטווח המוגדל ויכולת המטען שלהם, בשילוב עם דיוק משופר בחלק מהדגמים, מהווים אתגר אדיר למערכות ההגנה של ישראל ויש להם השלכות על סכסוכים עתידיים במזרח התיכון.

טיל ארוך טווח

טילים ארוכי טווח

ארסנל הטילים ארוכי הטווח של חיזבאללה הפך לדאגה משמעותית עבור ישראל והאזור הרחב. כלי נשק אלו הרחיבו את יכולתה של הקבוצה לפגוע במטרות בעומק שטח ישראל, מהווים איום מהותי על מרכזי אוכלוסייה ומתקנים אסטרטגיים.

טילי סקאד

היו דיווחים לא מאומתים המצביעים על כך שסוריה העבירה מספר לא ידוע של טילי סקאד לחיזבאללה. דיווחים אלו הופיעו בסוף 2009 והופיעו מחדש באפריל 2010 כאשר נשיא ישראל דאז שמעון פרס האשים ישירות את סוריה בהעברות מסוג זה. עם זאת, לא ישראל ולא ארצות הברית סיפקו ראיות קונקרטיות לתמיכה בטענות אלו.

טילי סקאד, אם אכן יהיו ברשותו של חיזבאללה, ישפרו משמעותית את היכולות ארוכות הטווח של הקבוצה. לטילים הללו יש טווחים שבין 300-550 ק"מ תוך שהם נושאים מטענים של 600-985 ק"ג. אורך גרסאות סטנדרטיות 10.3-12.29 מטר, קוטר גוף של 0.88 מטר ומשקל שיגור של כ-5,400-6,500 קילוגרם.

למרות האיום הפוטנציאלי, חלק מהאנליסטים מפקפקים במעשיותם של טילי סקאד עבור תורת המלחמה של חיזבאללה. כלי נשק אלו מגושמים, קשים להובלה ולהסתרה ודורשים זמן הכנה רב. כפי שאחד המומחה מציין, "הסקאדים מסורבלים מאוד להובלה וקשים להסתרה ולתמרן, הדורשים 45 דקות של הכנה. הם אינם מספקים לחיזבאללה יתרון רב בהשוואה ל-110 הפתח…"

אם חיזבאללה אכן מחזיק בטילי סקאד, הם עשויים להשתמש בהם כדי להגיע ליעדים ישראליים משטח שבשליטת המפלגה בצפון לבנון. עם זאת, יכולתה של הקבוצה לפרוס ולהפעיל מערכות אלו ביעילות ללא סיוע זר נותרה נושא לוויכוח.

טילים מונחים מדויקים

בשנים האחרונות עשה חיזבאללה מאמצים משמעותיים לשדרג את ארסנל הטילים שלו באמצעות מערכות מונחות מדויקות. התפתחות זו עוררה חששות כבדים בישראל ובקהילה הבינלאומית לגבי היכולות הצבאיות המתגברות של הקבוצה.

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, הצהיר בגלוי כי רשת הנשק והמנהרות של הקבוצה התרחבו מאז המלחמה ב-2006, עם דגש מיוחד על מערכות הנחייה מדויקות. להתקדמות אלה יש פוטנציאל להגביר באופן דרמטי את הדיוק והקטלנות של התקיפות ארוכות הטווח של חיזבאללה.

על פי ההערכות, תוכנית הטילים המדויקים של הקבוצה נתמכת על ידי איראן, שפועלת לשיפור הארסנל הקיים של חיזבאללה. מאמץ זה כולל המרת רקטות לא מונחות לטילים מונחים מדויקים על ידי הוספת מערכות הנחייה מתוחכמות. כלי הנשק שיתקבלו עלולים לפגוע במטרות צבאיות או תשתית ספציפיות בדיוק רב יותר מאשר רקטות בלתי מונחות מסורתיות.

יכולות הטילים ארוכי הטווח של חיזבאללה הוכחו בתקרית לאחרונה כאשר הקבוצה שיגרה טיל בליסטי לעבר תל אביב. הצבא הישראלי דיווח שיירט את טיל הקרקע-קרקע, שהפעיל סירנות תקיפות אוויריות ברחבי מרכז ישראל. חיזבאללה טען כי ירה טיל בליסטי קאדר 1 לעבר מפקדת סוכנות הביון של המוסד הישראלי.

התקרית סימנה את הפעם הראשונה שבה טיל שנורה מלבנון הגיע למרכז ישראל, והדגיש את האופי המתפתח של האיום הנשקף מארסנל הטילים ארוכי הטווח של חיזבאללה. ליכולתה של הקבוצה לפגוע במטרות בעומק שטח ישראל יש השלכות משמעותיות על הביטחון האזורי ועל סכסוכים עתידיים.

ההערכות מצביעות על כך שמספר הרקטות והטילים הכולל של חיזבאללה נע בין 40,000 ל-150,000, ועולה על הארסנלים של מדינות רבות . אמנם לא כל אלה הם טילים ארוכי טווח, אבל הכמות העצומה ומגוון הנשק העומדים לרשות חיזבאללה מהווים אתגר אדיר למערכות ההגנה של ישראל.

בעוד המתיחות ממשיכה לבעבע בין חיזבאללה לישראל, יכולות הטילים ארוכי הטווח של הקבוצה נותרו גורם קריטי במשוואת הביטחון האזורית. המאמצים המתמשכים לשפר את הדיוק והטווח של כלי הנשק הללו מדגישים את אופיו המתפתח של האיום ואת הפוטנציאל להסלמה עתידית בסכסוך בין חיזבאללה לישראל.

טילים נגד טנקים

ארסנל הטילים הנ"ט של חיזבאללה הפך למרכיב אדיר ביכולותיו הצבאיות, המהווה איום משמעותי על כלי רכב משוריינים ועמדות מבוצרות. הקבוצה רכשה במהלך השנים מגוון רחב של טילים מונחים נגד טנקים (ATGM) מתוחכמים, תוך שיפור יכולתה לעסוק בשריון ישראלי ובמטרות אחרות ביעילות.

טילי קורנט

ה-9M133 Kornet, הידוע גם בשם הדיווח שלו בנאט"ו AT-14 Spriggan, הוא אחד ממטוסי ה-ATGM הרוסיים המסוגלים ביותר ברשות חיזבאללה. מערכת טילים ניידת זו, שהוכנסה לראשונה לשירות הרוסי בשנת 1998, הוכיחה את עצמה כנשק חזק נגד טנקי קרב ראשיים. ל-Kornet טווח יעיל של עד 5,500 מטר והוא יכול לחדור עד 1,000-1,200 מ"מ של שריון הומוגני מגולגל (RHA) מאחורי שריון תגובתי נפץ (ERA).

חיזבאללה השתמש ביעילות במערכת טילי קורנט בעימותים קודמים עם ישראל. במהלך מלחמת לבנון 2006, טילים אלו היו אחראים לפגיעה או השמדה של כמה טנקי מרכבה ישראליים, והוכיחו את יעילותם נגד שריון מודרני. יכולתו של הקורנט להביס מערכות הגנה מתקדמות הפכה אותו לנכס יקר ערך בארסנל של חיזבאללה.

טילי TOW

הטיל עם שיגור צינורות, במסלול אופטי, מונחה תיל (TOW) הוא נשק נ"ט משמעותי נוסף במלאי של חיזבאללה. במקור מערכת מתוצרת אמריקאית, חיזבאללה רכש את טילי ה-TOW הראשונים שלו בשנת 1997. לכלי נשק אלו טווח של עד 3,750 מטר והוא יכול לחדור עד 900 מ"מ של RHA.

טילי TOW שימשו את חיזבאללה בעימותים שונים, כולל פעולות נגד כוחות ישראליים ולאחרונה בסוריה נגד מטרות דאעש. הרבגוניות של מערכת TOW מאפשרת לחיזבאללה להפעיל לא רק כלי רכב משוריינים אלא גם מבנים ועמדות מבוצרות, מה שהופך אותו לנשק רב תכליתי רב ערך.

RPG-29s

ה-RPG-29 "Vampir" הוא משגר רימונים מונע רקטות בעיצוב סובייטי שהפך לחלק חשוב מיכולות הנ"ט של חיזבאללה. מערכת נשק לא מונחה זו, שאומצה על ידי הצבא הסובייטי ב-1989, היא בעלת טווח אפקטיבי של 450-500 מטר והיא נושאת ראש נפץ נ"ט (HEAT) בעל מטען טנדם גבוה של 4.5 ק"ג.

חיזבאללה השתמש לראשונה ב-RPG-29 בנובמבר 2005 במהלך ניסיון חטיפה לא מוצלח של עמדת צה"ל בג'אר. הנשק זכה לשמצה במהלך מלחמת לבנון ב-2006, שם על פי הדיווחים הוא היה הגורם העיקרי להרוגי צה"ל. גורמים ישראלים טוענים כי ה-RPG-29 היה מסוגל לחדור לשריון טנק מרכבה במספר הזדמנויות, והדגיש את יעילותו כנגד כלי רכב משוריינים מודרניים .

ראש הנפץ בטנדם של ה-RPG-29 נועד להביס שריון תגובתי נפץ (ERA), מה שהופך אותו ליעיל במיוחד נגד מטרות מוגנות. גרסאות מסוימות של ה-RPG-29 מצוידות גם ביכולת הדמיה תרמית, מה שמשפר את יעילותו בפעולות לילה ולמעקב אחר חתימות חום.

ארסנל הטילים הנ"ט של חיזבאללה, כולל מערכות קורנט, TOW ו-RPG-29, שיפר משמעותית את יכולתה של הקבוצה לעסוק במטרות משוריינות ובעמדות מבוצרות. כלי נשק אלו הוכחו כיעילים בעימותים קודמים וממשיכים להוות איום מהותי על הכוחות הישראליים. הגיוון והתחכום של יכולות הנ"ט של חיזבאללה מדגישים את ההתמקדות של הקבוצה בפיתוח הגנה איתנה מפני פלישות משוריינים ואת יכולתה לפגוע במטרות קשות.

בעוד המתיחות נמשכת בין חיזבאללה לישראל, נוכחותן של מערכות נ"ט מתקדמות אלו נותרה גורם קריטי במשוואת הביטחון האזורית. המאמצים המתמשכים לשפר ולהרחיב את היכולות הללו מדגישים את אופיו המתפתח של האיום ואת הפוטנציאל להסלמה עתידית בסכסוך בין חיזבאללה לישראל.

טילים נגד ספינה

ארסנל הטילים נגד ספינות של חיזבאללה הפך למרכיב משמעותי ביכולותיו הצבאיות, המהווה איום מהותי על כלי השיט הימיים באזור. הקבוצה רכשה טילי שיוט משוכללים נגד ספינות (ASCM) שהרחיבו את יכולתה לכוון ספינות ומתקנים ימיים.

טילי C-802

טיל ה-C-802, ASCM בעיצוב סיני, היווה תוספת בולטת לארסנל של חיזבאללה. נשק זה זכה לתשומת לב במהלך מלחמת לבנון 2006, כאשר חיזבאללה תקף בהצלחה כלי שיט ישראלי, והוכיח את יכולתו לתקוף מטרות בים. ה-C-802 הוא טיל לטווח בינוני עם טווח של כ-120 קילומטרים כשהוא נושא ראש נפץ במשקל 165 ק"ג .

לאיראן יש תפקיד מכריע באספקת הטילים הללו לחיזבאללה. לאחר שסין הפסיקה את המכירות עקב לחץ אמריקאי, איראן פיתחה גרסה משלה בשם "נור" והעבירה אותה לקבוצה הלבנונית. ה-C-802 הוא טיל תת-קולי במהירות גבוהה המופעל על ידי טורבו, המסוגל לטוס ברפרוף בים, מה שהופך אותו למאתגר לזיהוי וליירוט .

הימצאותם של טילי C-802 ברשות חיזבאללה הפתיעה רבים, כולל שירותי הביון המערביים, והדגישה את יכולתה של הקבוצה לרכוש מערכות נשק מתקדמות באופן סמוי. עדיין לא ברור כמה C-802 ASCM מחזיק חיזבאללה כיום, אך נוכחותם שינתה באופן משמעותי את הדינמיקה הביטחונית הימית באזור.

טילי יאחונט

טיל יאחונט, המכונה גם P-800 Oniks, מייצג איום מתקדם עוד יותר בארסנל האנטי-ספינות של חיזבאללה. ל-ASCM זה שפותח רוסי יש טווח של 300 ק"מ והוא יכול לשאת ראש נפץ גבוה של 200 ק"ג או ראש נפץ חודר חצי שריון במשקל 250 ק"ג . הטווח המורחב של יאחונט מאפשר לחיזבאללה לאיים על הספנות לאורך כל קו החוף של ישראל ולסבך חסימות ימיות אפשריות.

מדיווחים עולה כי סוריה העבירה מספר מערכות אלו לחיזבאללה לאחר שקיבלה משלוחים מרוסיה. נכון לינואר 2016, ההערכות בארה"ב הצביעו על כך שחיזבאללה מחזיק עד 12 יאחונט ASCM . עם זאת, ראוי לציין שהקבוצה עשויה לדרוש תמיכה איראנית או סורית כדי לשגר טילים אלה ביעילות.

היכולות של טיל יאחונט הופכות אותו לנשק אדיר. הוא על קולי, מסוגל לטיסה ברפרוף בים, ומשתמש בהנחיה מבוססת ניווט אינרציאלי. תכונות אלו, בשילוב עם טווח משמעותי שלה, מהווים אתגר מהותי להגנות הימיות באזור.

מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה השמיע איומים מצועפים נגד ספינות מלחמה אמריקאיות שנפרסו באזור, פוטנציאל לרמוז ליכולות המשופרות של הקבוצה נגד טילים נגד ספינות . רכישת מערכות הטילים המתקדמות הללו הגדילה משמעותית את יכולתו של חיזבאללה להקרין כוח בים ועלולה להשפיע על פעולות ימיות במזרח הים התיכון.

נוכחותם של טילי C-802 ויחונט בארסנל של חיזבאללה מדגישה את האופי המתפתח של האיום הנשקף מהקבוצה. כלי נשק אלו הפכו את חיזבאללה מארגון יבשתי בעיקרו לארגון המסוגל לעסוק במטרות בים, והוסיפו מימד חדש לאתגרי הביטחון העומדים בפני ישראל וגורמים אזוריים אחרים. ככל שהמתיחות נמשכת במזרח התיכון, השימוש הפוטנציאלי בטילים נגד ספינות אלו נותר גורם קריטי בהערכת הסיכונים של סכסוכים עתידיים שבהם מעורב חיזבאללה.

מערכות הגנה אווירית

יכולות ההגנה האווירית של חיזבאללה התפתחו באופן משמעותי במהלך השנים, מה שמציב אתגר הולך וגובר לעליונות האווירית הישראלית באזור. הארסנל של הקבוצה כולל מגוון מערכות, החל ממערכות הגנה אוויריות ניידות לאדם (MANPADS) ועד לפלטפורמות טילי קרקע-אוויר (SAM) מתוחכמות יותר.

טילי SA

חיזבאללה רכש מספר סוגים של מערכות טילי SA (Surface-to-Air), אשר שיפרו את יכולתו להתחבר למטרות אוויריות. ה-SA-7, הדור הראשון של ה-MANPAD מתוכנן סובייטי, נמצא ברשות חיזבאללה. מערכת זו יכולה להפעיל מטרות בטווחים שבין 0.8 ל-3.4 ק"מ ובגובה של עד 2.3 ק"מ . למרות שהם מיושנים יחסית, הטילים הללו עדיין מהווים איום על מטוסים ומסוקים בטווח נמוך.

מדיווחים עולה כי ייתכן שחיזבאללה השיג מערכות טילי SA מתקדמות יותר. ה-SA-8, הידוע גם בשם Osa, הוא מערכת הגנה אווירית טקטית המסוגלת להתחבר למטרות בטווחים של עד 10 ק"מ ובגובה של 5 ק"מ . גורמים צבאיים ישראלים דיווחו כי חיזבאללה קיבל לראשונה את ה-SA-8 בינואר 2012, והרחיב משמעותית את יכולות ההגנה האווירית שלו.

בשנים האחרונות היו סימנים לכך שחיזבאללה עשוי היה לרכוש מערכות הגנה אוויריות מתוחכמות אף יותר. כמה דיווחים מצביעים על נוכחות אפשרית של ה-SA-22 Pantsir, מערכת תותח נ"מ מודרנית וטילים מתנייעים. מערכת זו מיועדת להגנה נקודתית מפני מגוון איומים אוויריים, כולל מטוסים בעלי כנף קבועה, מסוקים ומזל"טים.

רכישה פוטנציאלית של מערכות מתקדמות כמו ה-Pantsir או ה-Khordad-15 מתוצרת איראן עלולה לשנות באופן דרמטי את מאזן הכוחות באזור. על פי הדיווחים, ל-Khordad-15, בדומה למערכת הפטריוט האמריקאית, טווח של עד 120 קילומטרים והוא יכול להתחבר למספר מטרות בו-זמנית. בעוד שנוכחותן של מערכות כאלה בארסנל של חיזבאללה עדיין לא מאושרת, פריסתן הפוטנציאלית תסבך משמעותית את הפעולות האוויריות הישראליות בלבנון ובסוריה.

מערכות הגנה אווירית ניידות לאדם

ארסנל ה-MANPADS של חיזבאללה מהווה מרכיב מכריע באסטרטגיית ההגנה האווירית שלו. המערכות הניידות הללו, למרות שהן מוגבלות בטווח ובגובה, מספקות איום גמיש וניתן להסתרה בקלות על מטוסים מעופפים נמוך.

בנוסף ל-SA-7, מאמינים כי חיזבאללה מחזיק ב-SA-14, MANPAD משופר עם טווח של עד 4.5 ק"מ וגובה אירוסין מרבי של 3 ק"מ . מערכות אלו, ככל הנראה מסופקות על ידי איראן, משפרות את יכולתו של חיזבאללה לאיים על מטוסים ישראלים הפועלים בגבהים נמוכים יותר.

על פי הדיווחים, הקבוצה גם רכשה MANPADS מתוצרת איראן, כולל ה-Misagh-1 ו-Misagh-2. מאמינים כי מערכות אלו מבוססות על עיצובים סיניים ומציעות ביצועים משופרים בהשוואה ל-MANPADS הישנים יותר מהתקופה הסובייטית. ל-Misagh-2, למשל, יש טווח אפקטיבי של 5-6 ק"מ והוא יכול להתחבר למטרות בגבהים של עד 3.5 ק"מ .

נוכחותן של מערכות ההגנה האווירית המגוונות הללו אילצה את ישראל להתאים את הטקטיקה האווירית שלה. מטוסים ישראלים פועלים כיום לעתים קרובות בגבהים גבוהים יותר כדי להימנע מהאיום הנשקף מ-MANPADS ומערכות SAM לטווח קצר. התאמה זו, לעומת זאת, יכולה להפחית את הדיוק של תקיפות אוויריות נגד מטרות קרקעיות.

יכולות ההגנה האווירית של חיזבאללה, למרות שעדיין מוגבלות בהשוואה לחיל האוויר המתקדם של ישראל, הפכו לגורם משמעותי בחישובים הצבאיים האזוריים. היכולת של הקבוצה לאיים על מטוסים ישראלים, גם אם לא תמיד מצליחה, שינתה את הדינמיקה של הפעילות האווירית באזור. בעוד המתחים נמשכים בין חיזבאללה וישראל, הפיתוח המתמשך והפריסה הפוטנציאלית של מערכות הגנה אווירית מתקדמות יותר נותרו דאגה קריטית לביטחון האזורי.

מַסְקָנָה

ארסנל הטילים של חיזבאללה גדל לכוח משמעותי, שעיצב מחדש את הנוף הביטחוני במזרח התיכון. מגוון כלי הנשק של הקבוצה, מרקטות קצרות טווח ועד טילים בליסטיים ארוכי טווח, משפיעים על היציבות האזורית ומהווים אתגר מהותי למערכות ההגנה של ישראל. ארסנל זה, יחד עם יכולות הנ"ט, האונייה וההגנה האווירית של חיזבאללה, הפכו את הארגון לישות צבאית אדירה, המסוגלת לעסוק במטרות ביבשה, בים ובאוויר.

לסיכום, הפיתוח וההרחבה המתמשכים של יכולות הטילים של חיזבאללה ממשיכים להוות דאגה מרכזית לביטחון האזורי. היכולת של הקבוצה לפגוע במטרות עמוק בתוך ישראל, לאיים על כלי שיט, ועלולה לאתגר את העליונות האווירית שינתה את הדינמיקה של סכסוכים פוטנציאליים באזור. ככל שהמתח נמשך, האופי המתפתח של הארסנל של חיזבאללה נותר גורם מכריע שיש לקחת בחשבון בהערכת הסיכונים העתידיים והיציבות במזרח התיכון.

שאלות נפוצות

  1. אילו סוגי טילים נמצאים בארסנל של חיזבאללה? חיזבאללה משתמש במגוון טילים, לרבות רקטות קטיושה, פאג'ר ופלאק לפעולות קצרות טווח, טילי פתח-110, M600 וזלזל לטווח בינוני, וסקאד ודיוק. טילים להתקפות ארוכות טווח. יש להם גם טילים נגד טנקים כמו קורנט, TOW ו-RPG-29, וטילים נגד ספינות כמו C-802 ויאחונט.
  2. האם לחיזבאללה יש יתרון צבאי על ישראל? התנאים הגיאוגרפיים והאקלים של האזור מפחיתים את היתרונות של ישראל בלוחמת שריון ותמרון, אזורים שבהם ישראל מצטיינת באופן מסורתי. חיזבאללה הסתגל על ידי התמקדות בטקטיקות חי"ר חזקות, ניצול תצורות חי"ר קלות, נשק נ"ט וירי רקטות נרחב, שהן טקטיקות שהתפתחו מאלה שהיו בשימוש בשנות ה-90.
  3. מהן המטרות העיקריות של חיזבאללה? המטרה הראשונית של חיזבאללה הייתה להילחם באימפריאליזם האמריקאי והישראלי, הכולל התנגדות לכיבוש הישראלי של דרום לבנון ואזורים אחרים. המטרה המשנית שלהם היא לאחד את כל המוסלמים לקהילה אחת או "אומה", לקדם את האידיאולוגיות של המהפכה האיראנית של 1979.
  4. מי מספק תמיכה כלכלית ולוגיסטית לחיזבאללה? חיזבאללה טוען שמקורות המימון העיקריים שלו הם באמצעות פעילות ההשקעה שלו ותרומות של מוסלמים ברחבי העולם. עם זאת, מקורות מערביים טוענים כי רוב התמיכה הפיננסית והלוגיסטית של חיזבאללה, לרבות אימונים, נשק וסיוע ארגוני, מגיעה מאיראן וסוריה.

מאמרים אחרונים